Sistemul  de îngrijire natural cercetează şi condiţiile climaterice ce influenţează organismele. Când este frig alimentaţia, de pildă, ar trebui să conţină mai mult ghimbir, usturoi, ardei şi alte alimente de natură yang, care au capacitatea de a contracara umiditatea şi răceala. În schimb, vara alimentaţia ar trebui să conţină alimente de tip yin  ce induc umezeală. Lista de alimente Yin şi Yang, în viziunea specialiştilor este următoarea:

- alimente de tip yin: lapte,miere, ulei, sucuri de fructe, condimente, stimulente, majoritatea medicamentelor, legume şi fructe tropicale, alimente rafinate şi cei mai mulţi aditivi alimentari.

 - lista Yang conţine: carnea din păsări de curte, fructe de mare, ouă, carne îngeneral, sare, peşte şi brânză. Prin urmare, majoritatea animalelor de companie prezintă înclinaţie către o alimentaţie de tip Yang. Cu toate acestea organismul acestora se află în echilibru datorită mecanismelor integrative metabolice, în special al celor enzimatice, oxidative şi de tampon acido-bazic. Orice dezechilibru al metabolismelor amintite, perpetuat pe-o perioadă de timp, explică instaurarea stării de boală, la început prin reactivitate scăzută sistemică, către final prin organopatii de sine stătătoare. De altfel, patologiile cronice nu reprezintă decît o luptă continuă de supravieţuire a organismului supus timp îndelungat unor intervenţii neadecvate lui şi explicate printr-o proastă hrănire, microclimat şi ecosistem de cohabitare necorespunzător, stres etc.   

prelucrare după  „Secretele medicinei chineze” – Henry B. Lin, Editura Polirom, 2006